BF jest dość spory więc zacząłbym od redukcji, dotniesz, poprawi się przede wszytskim wrażliwość insulinowa która jest bardzo ważna podczas budowania masy mięśnowiej i na spokojnie możesz zacząc budowac. Plan wygląda bardzo słabo, nie widać tu żadnej metody progresji, na łapy masz praktycnie taką samą objętość jak na plecy czy tez klatkę. Więcej [...]
BF jest dość spory więc zacząłbym od redukcji, dotniesz, poprawi się przede wszytskim wrażliwość insulinowa która jest bardzo ważna podczas budowania masy mięśnowiej i na spokojnie możesz zacząc budowac. Plan wygląda bardzo słabo, nie widać tu żadnej metody progresji, na łapy masz praktycnie taką samą objętość jak na plecy czy tez klatkę. Więcej [...]
Witam Tak naprawdę wszystko zależy od Twojego zapotrzebowania kalorycznego i tego ile z dziennej puli spożyjesz w ciągu dnia. Po treningu należałoby zjeśc tyle, by uzupełnić wszystkie brakujące kcal. Tutaj sprawa jest akurat bardzo prosta. Jeśli znasz już swoje zapotrzebowanie to w okresie budowania masy najczesciej dorzucasz do niego kolejną [...]
Witaj. Ogólnie fatu trochę siedzie na Tobie. Jednak nie jest on jeszcze na takim poziomie by w tych początkowych fazach utrudniał jakieś przyrosty. Można tutaj wejść na bilans zerowy i liczyć na ewentualny rekomp. Ale za jakiś czas od razu bym wszedł na mini cut i przyciął fat żeby można było bez problemu budować. Niestety wrażliwość insulinowa [...]
A czy są jakieś suple, które pomogają zwiększyć wrażliwość insulinową? Tylko nie mam na myśli jakiś wymyślnych tabsów za wschodniej granicy, lecz normalne ogólnodostępne i najważniejsze, nie tyrające flaków wspomagacze. A tak poza tym to technikę mam, kilka lat temu spędzałem dużo czasu na siłowni, ale sprawy się trochę skomplikowały i wyszło jak [...]
Rynek suplementacyjny jest bardzo duży. W sprzedaży dostępnych jest wiele różnych suplementów, posiadających różne właściwości i cel ich stosowania. Jednym z nich jest wspomniane przez Ciebie CLA. Stwierdzenie, że dany suplement nie działa, jest określeniem mocno na wyrost. Wszystko bowiem zależy od tego, czego oczekujemy po konkretnym produkcie. [...]
Zdrowa i dobrze dobrana dieta jest kluczem do sukcesu, nie tylko w sytuacji kształtowania sylwetki, ale przede wszystkim naszego zdrowia. To, co jemy, ma ogromne znaczenie w kwestii zdrowotnej. Dlatego też zdecydowanie warto zwrócić na to szczególną uwagę. Chęć na słodkie jest sporym problemem wielu osób, szczególnie kobiet. Z reguły powód tego [...]
Ocet powstaje w dwuetapowym procesie podobnym do tego, podczas którego wytwarzany jest alkohol. Do zmiażdżonych jabłek dodaje się drożdże, które fermentując zawarte w owocach cukry przekształcają je w alkohol. Do otrzymanego roztworu alkoholu dodaje się bakterie i otrzymuje się w ten sposób główne substancje czynne octu - kwas octowy i kwas [...]
Smażenie bez wątpienia nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej żywności. Podczas smażenia, potrawy „nasiąkają” tłuszczem zwiększając swoją kaloryczność. Dodatkowo pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do utlenienia kwasów tłuszczowych, zwłaszcza gdy smażymy na nietrwałych tłuszczach roślinnych. Tłuszcze trans są szkodliwe dla naszego [...]
Mając więcej mięsa na sobie z pewnością łatwiej się redukuje, ale mając wysoki BF nie łatwo się łapie mięso, bo wrażliwość insulinowa często jest wtedy z dupy wzięta i więcej fatu wpada niż mięsa. Więc na tą chwilę redukcja...
Witam Tak naprawdę nie ma uniwersalnej liczby, gdyż wszystko zależy od Twoich celów, wagi, indywidualnych uwarunkowań czy nawet tego jaką specyfikę mają Twoje treningi. Dieta siłacza będzie różnić się od diety osoby, która trenuje wytrzymałościowo. Przyjmując, iż Twoim celem jest rozwijanie masy mięsniowej, to najważniejszy jest bilans kaloryczny [...]
wykorzystanie termogenikow powinno byc stopniowane, co da przede wszystkim efekt treningowy, motywacyjny 1. suple wspomagajace wrazliwosc insulinowa 2. lekki termogenik 3. mocniejszy spalacz na bazie np joszki, czy pseudo ECA - to juz opcja na wycinke dosc niska im mniej kalorii i wiecej treningow, jak to bywa w koncowce redu, tym silniejszy [...]
Nie ma żadnych dowodów na to, że wyższy poziom tkanki tłuszczowej utrudnia budowanie masy mięśniowej, czy też wyższy poziom tkanki tłuszczowej sprzyja większemu nabieraniu tłuszczu niż niższy. Po prostu te efekty są mniej widoczne i tyle. Z czystych praktycznych powodów nie zalecam nikomu masować mając 20-25% bf, wyższy bf w granicach rozsądku nie [...]
[...] Polecam również poczytać więcej informacji na ten temat w artykule przedstawionym poniżej: https://potreningu.pl/artykuly/odchudzanie/czym-jest-wrazliwosc-insulinowa-i-dlaczego-jest-wazna-dla-estetycznej-sylwetki-850 [...]
witaj. ogolnie sporo jets obencie produktow ktore wplywaja na wrazliwosc insulinowa. Od tych bardziej znanych jak berberyna, gurmar, ALA po mniej znane jak turkesteron czy ekdysteroidy ktore reklamowane sa glownie jako roslinne anaboliki. Cissus ma dosc szerokie dzialanie jezlei chodiz o efekt biologiczny suplemnetacji. Jak zalezy ci na dzialaniu [...]
Witam Tak naprawdę proces tycia nie jest taki prosty i nie możemy powiedzieć, że któryś produkt nas tuczy. Dlaczego ? Pamietajmy, iż tkankę tłuszczową zdobywamy kiedy w naszej diecie jest zbyt duża podać kalorii. W efekcie nadmiar jedzenia lokuje sie w tłuszcz zapasowy. Zatem logiczny wydaje się wniosek, iż to ilośc decyduje o tym czy tyjemy a nie [...]
W owocach jest i fruktoza i glukoza (są nawet takie, w których mamy przewagę glukozy). Fruktoza uzupełni glikogen wątrobowy, który jest nie mniej istotny, niż ten mięśniowy. Wątroba z kolei już dobrze wie, co z nim zrobić, aby go przerobić. Owoce mają mnóstwo witamin i flawonoidów, bez których organizm nie będzie odpowiednio funkcjonował. [...]
Witam W przypadku budowania masy niezbędna jest prawidłowo skomponowana dieta z dodatnim bilansem kalorycznym. W tym celu najczęściej powinniśmy obliczyć nasze zapotrzebowanie i dodać do tego pewną ilośc kcal. Możemy manipulować ilością makroskładników mających charakter energetyczny takich jak węglowodany i tłuszcze. Białko należy trzymać na [...]
Obojętnie czy będą to złożone z prostymi czy proste + złożone. Ciężko mi się ustosunkować do tego, gdyż jest to zależne od Twojej całej strategii żywieniowej. Pamiętaj żeby posiłek przedtreningowy był lekkostrawny, gdyż w innym przypadku może pojawić się dyskomfort w przewodzie pokarmowym podczas wysiłku. W przed treningowym ,,koktajlu'' nie [...]